L1000553

Δεν ξέρω τι συμβαίνει στον διπλωματικό κόσμο, όμως στον κόσμο των αποσταγμάτων ο σπουδαιότερος πρεσβευτής της Βενεζουέλα είναι  τα ρούμια Ron Diplomatico.

Ομολογώ ότι ενώ λατρεύω το ρούμι, τα ελαφριά ρούμια της λεγόμενης “Ισπανικής” σχολής –που συνήθως αποστάζονται σε συνεχείς αποστακτήρες- δεν μου λένε συνήθως τίποτα, όντας άγευστα και ιδιαίτερα αλκοολικά στην μύτη. Αντίθετα οι εκπρόσωποι της “Αγγλικής” και “Γαλλικής”  σχολής που αποστάζονται σε άμβυκες (από μελάσα και χυμό ζαχαροκάλαμου αντίστοιχα) μιλούν με την πολυπλοκότητα και την γευστική τους δύναμη.

Όμως αν και τυπικά “Ισπανικό”, το αποστακτήριο Destilerias Unidas συνδυάζει και τις 3 σχολές σε μία, αφού διαθέτει άμβυκες, αποστακτήρες στήλης αλλά και τον μοναδικό “ενδιάμεσο” batch kettle! Επιπρόσθετα αποστάζει τόσο μελάσα όσο και χυμό, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία τις δικές του μοναδικές ζύμες όσο και τα κορυφαία ζαχαροκάλαμα της Νοτιοαμερικανικής χώρας.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μαζί με τις τελικές πινελιές από ποικιλία βαρελιών αλλά και το χέρι του κορυφαίου master blended Tito Cordero, δίνουν μια υπέροχη συλλογή ρουμιών που ανάγκασαν ακόμα και τους “ανταγωνιστές ” Άγγλους να ανακηρύξουν τα Ron Diplomatico ως τα κορυφαία του κόσμου.

Τις 3 σπουδαιότερες ετικέτες αυτής της γκάμας είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω –που αλλού;- στο Baba Au Rum, παρουσία του μεγάλου μαέστρο Tito.  Η αρχή πάντως δεν ήταν και η καλύτερη, αφού η γεμάτη καραμέλα, κάστανο και μπαχαρένια φρούτα μύτη του Reserva Exclusiva προδιδόταν από την οινοπνευματική αίσθηση της συνεχούς απόσταξης, παρόλο που αυτή συμμετείχε μόλις κατά το 20% στο τελικό blend. Όμως το υπέροχο στόμα αυτού του 12χρονου αποστάγματος ρεφάριζε και με το παραπάνω, με γλύκα  στο ξεκίνημα, έντονο flavor και μεγάλη ξηρή επίγευση.

Για άλλους το R.E θα ήταν το τέλος, για τη Diplomatico όμως απλώς το πρελούντιο στη μαγεία, η δεύτερη πράξη της οποίας προερχόταν από το χυμό των ζαχαροκάλαμων που κόπηκαν και αποστάχθηκαν το 2001 σε άμβυκες και batch kettle αποστακτήρες. Το Single Vintage 2001 είναι ένα αριστούργημα που φέρει βαριά την υπογραφή των βαρελιών Sherry στα οποία τελειώνει την παλαίωσή του. Πικρή σοκολάτα, καρύδι, καπνός και η χαρακτηριστική “χάλκινη” αίσθηση που προσδίδουν τα εν λόγω βαρέλια πλημμυρίζουν το χώρο, ενώ το βαρύ 43αρι στόμα διαθέτει φοβερή δύναμη, τέλεια ενσωματωμένη αλκοόλη και αλησμόνητο ξηρό τελείωμα.

Απέναντι στην αυστηρότητα του Single Vintage στέκεται η εξωστρέφεια του Ambassador. Μια πλημμύρα γλύκας και εξωτισμού  που έχει αποσταχθεί αποκλειστικά σε άμβυκες και έχει παλαιώσει για 12 χρόνια σε βαρέλια Ουίσκι και 2 σε βαρέλια από Pedro Ximenez. Μαρμελάδες με μπαχάρια, σταφίδα, περάσματα μοσχοκάρυδου και χουρμά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μπουκέτο, ενώ η απίστευτη ισορροπία στο στόμα συνδυάζεται με απερίγραπτο flavor.

Οι δημιουργίες της Ron Diplomatico εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη της απόσταξης. Όταν όμως η τελευταία συνεπικουρείται από μια κορυφαία πρώτη ύλη αλλά και τις ικανότητες ενός μάγου του blending, το αποτέλεσμα κόβει την ανάσα και είναι ικανό να δημιουργήσει… διπλωματικό επεισόδιο!

H Rod Diplomatico εισάγεται από την εταιρεία Sky Spirits.