16644_Kir-Yianni-004
Πηγή: http://www.grecomania.com

Στην συνείδηση των περισσοτέρων οινόφιλων το Ξινόμαυρο είναι ταυτισμένο με την παλαίωση. Μήπως όμως η ποικιλία μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση σε νεαρότερες ηλικίες;

4 μίνι κάθετες 4 ιστορικών κρασιών στα οποία το Ξινόμαυρο πρωταγωνιστεί θα επιχειρήσουν να δώσουν την απάντηση. Το κάθε ένα από αυτά θα παρουσιαστεί σε 3 διαφορετικές χρονιές με τις σπάνιες φιάλες να έχουν έρθει από το αρχειακό κελάρι των οινοποιείων.

Μια ιδιαίτερη γευστική δοκιμή που κανένας φίλος της χαρισματικής ποικιλίας αλλά και της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού δεν πρέπει να χάσει.

Οι μίνι κάθετες.

1. Οινοποιείο Τάτση, Γουμένισσα. 

Αν η ιστορική ζώνη της  Γουμένισσας σήμερα απολαμβάνει μια αναγέννηση, αυτό το οφείλει σε παραγωγούς σαν τα αδέλφια Τάτση. Ο Περικλής και ο Στέργιος έχουν αναλάβει να συνεχίσουν την αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της οικογενείας και μάλιστα το πράττουν με μια ιδιαίτερα σεβαστή προσέγγιση στη φύση.

Έτσι όλα τα αμπέλια που εκμεταλλεύονται στις πλαγιές του όρους Πάικου (με τα υψόμετρα να ξεκινούν από τα 230 μέτρα και να φθάνουν στα 480)  είναι καλλιεργημένα βιολογικά, ενώ εφαρμόζονται και αρκετές από τις βιοδυναμικές αρχές.

Η κλασσική τους ΠΟΠ Γουμένισσα είναι η πιο κλασσική και ιστορική ετικέτα του κτήματος και συνήθως προέρχεται από ίσα μέρη των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Η ωρίμανση λαμβάνει χώρα σε μικρά Γαλλικά και Αμερικάνικα βαρέλια.

Γουμένισσα 2013.

Γουμένισσα 2007.

Γουμένισσα 2001.

 2. Οινοποιείο Μαρκοβίτη, Chateau Pegasus.

 Το οινοποιείο των αδελφών Μαρκοβίτη είναι από τα παλαιοτέρα της Νάουσας και σίγουρα συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της βιολογικής καλλιέργειας αλλά και της έννοιας του Chateau, όχι μόνον για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μάρκος Μαρκοβίτης ανέλαβε το τιμόνι του ιστορικού οινοποιείου μετά τις σπουδές του στη Γερμανία, και από  το πιστοποιημένο βιολογικά -από το 1992 (!) -αμπέλι μας προσφέρει μια Νάουσα που ακροβατεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο.

Το μοναδικό κρασί του οινοποιείου δεν κυκλοφορεί με χρονολογική σειρά αλλά με σειρά ετοιμότητας και δεν ωριμάζει ποτέ σε νέα βαρέλια. Παρόλο που η ετικέτα και το όνομα άλλαξαν για λόγους εξαγωγών στην εσοδεία του 2013, η ιστορική αυτή Νάουσα εξακολουθεί αν είναι το ίδιο γοητευτική!

 Ξινόμαυρο 2013.

 Chateau Pegasus 1999

 Chateau Pegasus 1997

 3. Μπουτάρη Οινοποιητική, Grande Reserve Νάουσσα.

Αν κάποιος αναζητά την αρχέτυπη ποιοτική Νάουσσα, το Grande Reserve είναι το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό. Άλλωστε ήταν το πρώτο κρασί ολόκληρης της χώρας που έβαλε στο μπουκάλι ποσότητα μικρής παραγωγής και καρπό επιλεγμένων αμπελώνων.

Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο κρασί ΠΟΠ Νάουσα που φυσικά προέρχεται αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Μετά την επιλογή των σταφυλιών από διάφορους αμπελώνες της ζώνης ώστε να διασφαλιστεί η γευστική πολυπλοκότητα αλλά και η διαχρονική συνέπεια αυτά οινοποιούνται με κλασικό ερυθρό τρόπο, με την εκχύλιση να κρατάει περίπου μια εβδομάδα.

Η ωρίμανση σε διάφορους τύπους βαρελιών κρατά 2 χρόνια και η παλαίωση στη φιάλη άλλα τόσα, όπως ορίζει ο νόμος για την κατηγορία Grande Reserve.

Grande Reserve Νάουσσα 2012.

 Grande Reserve Νάουσσα 2007.

 Grande Reserve Νάουσσα 2000.

 4. Ευάγγελος Τσάνταλης, Ραψάνη Επιλεγμένος.

Λίγοι παραγωγή έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία μιας ζώνης όσο η Ευάγγελος Τσάνταλης με την Ραψάνη. Από το 1991 μέχρι και σήμερα ο σπουδαίος παραγωγός μεγαλουργεί στις παρυφές του Ολύμπου διαχειριζόμενος το 80% όλης της ζώνης ΠΟΠ Ραψάνη.

Η Επιλεγμένη Ραψάνη προέρχεται από αμπελώνες της ημιορεινής ζώνης που βρίσκονται σε υψόμετρα  300-600 μέτρων, με τα εδάφη τους να περιέχουν άμμο και σχιστόλιθο.

Η συνοινοποίηση των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό λαμβάνει χώρα σε ανοιχτές τσιμεντένιες δεξαμενές, ενώ η παραμονή σε βαρέλι και φιάλη κυμαίνεται από 24 έως 30 μήνες.

Ραψάνη Επιλεγμένος 2013.

Ραψάνη Επιλεγμένος 2005.

 Ραψάνη Επιλεγμένος 1999.

Η γευσιγνωσία θα λάβει χώρα την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, στις 7:30 μ.μ. στο Vintage Wine Bar & Bistro.
Κόστος συμμετοχής 35 ευρώ/άτομο. Ώρα έναρξης 8:00 μ.μ.

Κρατήσεις απαραίτητες με email στο ebi1@me.com ή στο pws1@me.com.

 

Advertisements