Flor
Η φωτογραφία προέρχεται από το site του Αρμένιου παραγωγού voskevaz (www,voskevaz.am)

Η ώρα πλησιάζει για το πιο «άγριο» Κρασάρισμα με θέμα των μαγικό κόσμο των κρασιών ελεγχόμενης οξείδωσης. Έναν κόσμο γεμάτο με εκρηκτικά αρώματα, παντοδύναμες γεύσεις και βελούδινες υφές, όλα απόρροια της έντονης παρουσίας του οξυγόνου κατά την παραγωγή αυτών των κρασιών.

Μια μαγική ενδεκάδα που περιλαμβάνει από Orange wine μέχρι Madeira και από κρασιά χωρίς θειώδη μέχρι σπάνια Sherry, θα γρονθοκοπήσει με τον πλούτο και την ιδιαιτερότητά της.  Μια  συναρπαστική δοκιμή γεμάτη με μοναδικούς χαρακτήρες όπου κανένας οινόφιλος που πιστεύει ότι ο οινικός κόσμος δεν τελειώνει στα αρωματικά Sauvignon-ακια δεν πρέπει να χάσει!

Τα κρασιά.

Ζοίνος, Debina Respect.

Η Ντεμπίνα είναι ένα χαρισματικό πλην ευοξείδωτο σταφύλι. Όμως ο δραστήριος συνεταιρισμός της Ζίτσας αποφάσισε να τολμήσει, μετατρέποντας αυτό το μειονέκτημα σε ένα εξαιρετικό κρασί! Ο τρόπος που επέλεξε είναι να οινοποιήσει ερυθρά τα σταφύλια από επιλεγμένους αμπελώνες και μετά από εκχύλιση 30 ημερών να το εμφιαλώσει με ελάχιστες παρεμβάσεις.

Ζοίνος, 2658 022297, Ενδ.τιμή 12€

Anatolikos Vineyards, Natural Orange Wine.

Από τo αρκετά νεαρό (2005) οινοποιείο των Αβδήρων Ξάνθης και τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά προέρχεται αυτό το πορτοκαλί κρασί, η ετικέτα του οποίου είναι ενδεικτική του αρχέγονου τρόπου οινοποίησης: ζύμωση με άγριες ζύμες σε αμφορέα, ωρίμανση για 4 μήνες σε αυτόν και εμφιάλωση χωρίς θειώδες και διαδικασίες φιλτραρίσματος.

Ανατολικός Vineyards, 25410 92092, Ενδ.τιμή 34€.

Τάτσης, Ροδίτης Unfiltered.

Τα αδέλφια Τάτση είναι από τους πιονιέρους της βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, με τις χαμηλότατες στρεμματικές αποδόσεις να ευθύνονται για την φοβερή δύναμη αυτού του κρασιού. Όμως αυτή τουρμπίζεται περαιτέρω από την παραμονή για ένα μήνα με τα στέμφυλα, την 12μηνη παραμονή σε βαρέλι με τις οινολάσπες και την απουσία φιλτραρίσματος.

Κτήμα Τάτση, 23430 43060, Ενδ.τιμή 18€.

Κτήμα Μερκάτη, Gaetano.

Η ιστορία του κτήματος Μερκάτη ξεκινά τον 18ο αιώνα, και το 1970 ο Λορέντζος Μερκάτης φυτεύει 16 στρέμματα σε μια προσπάθεια να διασώσει όχι μόνο την οικογενειακή παράδοση αλλά και αυτή ενός νησιού που έχει ταυτιστεί με τα κρασιά ελεγχόμενης οξείδωσης. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το Γουστολίδι του που ακούει στο όνομα Gaetano.

Trinity, 22990 40630, Ενδ. τιμή: 14

Σκλάβος, Μεταγειτνιών.

Ο δεύτερος μήνας του Αττικού ημερολογίου δίνει το όνομά του σε αυτό το Κεφαλλονίτικο Βοστιλίδι βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η οινοποίηση του μοναδικού αυτού κρασιού είναι συμβατική λευκή, ωστόσο η απουσία θειώδους και οποιαδήποτε κατεργασίας σε συνδυασμό με την 6μηνη παλαίωση σε βαρέλι οδηγούν σε αυτό το εντυπωσιακό  αποτέλεσμα.

Sklavos Wines, 26710 93169, Ενδ.τιμή 27€.

Κτήμα Πιερία  Ερατεινή, Μαλαγουζιά Μετά.

Το Μετά αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση της Μαλαγουζιάς, προσφέροντας μια “orange” εκδοχή της δημοφιλέστατης ποικιλίας. Ένα κρασί που προέρχεται από υπερώριμες ρόγες και στο οποίο έχει εφαρμοστεί ερυθρή οινοποίηση (εκχύλιση με τα στέμφυλα).  Εξίσου ιδιαίτερη και η 2ετης  παλαίωση, η οποία έχει λάβει χώρα σε γυάλινες νταμιτζάνες.

Κτήμα Πιερία Ερατεινή, 23920 33505, Ενδ.τιμή 20€/500ml.

Romate,  Fino Perdido Sherry.

Η πιο φρουτώδης εκδοχή των Sherry παράγεται από την ποικιλία Palomino και σαν χαρακτηριστικό της έχει την προστασία της από την άνθηση Flor κατά την 3χρονη παραμονή στο βαρέλι. Όμως το Perdido αποτελεί μια ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση αφού παρέμεινε για 8 ολόκληρα χρόνια κάτω από το πέπλο του Flor! Ένα σπουδαίο, “ξεχασμένο”  κρασί!

All Αbout Wine, 210 4220149, Ενδ.τιμή 14€.  

Baglio Baiata Alagna, Marsala Fine Ambra Secco.

Οι ποικιλίες Grillo, Inzolia και Gatarratto είναι η αφετηρία για αυτό το ιδιαίτερο κρασί  από την ΝΔ Σικελία. Η ενίσχυση δεν γίνεται μόνο με αλκοόλ αλλά και με  βρασμένο μούστο, αν και η ένδειξη Secco υποδηλώνει λιγότερα από 40gr/lt υπολειπόμενων σακχάρων. Η οξείδωση στο βαρέλι δεν ξεπερνά τους 12 μήνες προσφέροντας την φρεσκότερη εκδοχή του κρασιού.

Deals, 210 2321212, Ενδ.τιμή:  11

Romate, Regente Palo Cortado Sherry.

Ο οίκος που ίδρυσε ο Juan Sanchez de la Torre στα τέλη του 18ου αιώνα μπορεί να θεωρείται ένα ύψιστο όνομα στο Sherry, ωστόσο το Regente είναι ξεχωριστό ακόμα και ανάμεσα στα δικά του προϊόντα. Αυτό το Palo Cortado ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία ανάμεσα στο Amontillado και το Oloroso και έχει ωριμάσει σε Solera για 20 ολόκληρα χρόνια!

All Αbout Wine, 210 4220149, Ενδ.τιμή 22€.  

 Cossard Gordon, Madeira Good Company

Ο αρχαιότερος παραγωγός του απομονωμένου Πορτογαλικού νησιού μας προσφέρει –ακόμα και με την βασική του ετικέτα- ένα εξαιρετικό δείγμα της μοναδικής γεύσης μιας Madeira. Φτιαγμένο από την ερυθρή ποικιλία Tinta Negra Mole, το ενισχυμένο κρασί θερμαίνεται για 3 μήνες στους 50ºC και κατόπιν ωριμάζει για 3 χρόνια σε αμερικάνικα βαρέλια.

Γένκα, 210 5278521, ενδ.τιμή 18€.

Ramos Pinto, Quinta do Ervamoira 10 Years Old Tawny Port.

Τα Tawny Port παλαιώνουν σε μικρά βαρέλια 600 λίτρων και στην περίπτωση των 10 ετών συνήθως προέρχονται από μίξη υποδεέστερων αμπελώνων. Όμως ο σπουδαίος οίκος Ramos Pinto όχι μόνο χρησιμοποιεί τα σταφύλια ενός και μόνου κτήματος, αλλά αυτό είναι και το εκπληκτικό (και υψηλότατα καταταγμένο) Quinta do Ervamoira!

Deals, 210 2321212, Ενδ.τιμή:  40

Για δηλώσεις συμμετοχής εδώ:

https://wineloversgrsite.wordpress.com/2017/03/27/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-6-%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%AE-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF/