for English scroll down…
Αυτό το blog δημιουργήθηκε για να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη μου για το κρασί, την γεύση, τον καφέ, και τα ποτά. Σε μια εποχή που η πραγματική άποψη ολοένα και σπανίζει, θα παρουσιάζει με ειλικρίνεια τις απόψεις και τις κριτικές μου ελπίζοντας ότι αυτές θα αποτελέσουν αφετηρία για δοκιμή, γνώμη, διάλογο και εν τέλει απόλαυση.
Γνωρίζω ότι πάντα θα υπάρχουν κακόπιστοι αναγνώστες που δεν θα αφήσουν ποτέ την γυναίκα του Καίσαρα να φαίνεται τίμια, για αυτό δεν θα κάνω καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να είναι τίμια, πάντα στα πλαίσια της υποκειμενικότητας που ενέχει η κριτική.
Και λίγα βιογραφικά…
Η επαγγελματική μου πορεία σαν οινογράφος αλλά και κριτικός οίνου και γεύσης ξεκίνησε το 1998 . Έχω συνεργαστεί με τα πιο έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες -όπως τα Ε-Gourmet της Ελευθεροτυπίας, Ευ Ζην, Umami, Status, Olive, Βήμα Gourmet, Foodie, Ημερισία, Esquire και Γευσιγνώστης – ενώ σήμερα άρθρα και κριτικές μου θα βρείτε στους ιστότοπους http://www.fnl-guide.com και http://www.newmoney.gr και φυσικά σε αυτό το blog.
Προσφέρω τις συμβουλευτικές μου υπηρεσίες σε οινοποιεία -εβρισκόμενος πίσω από το blending πολυβραβευμένων κρασιών -αλλά και σε εστιατόρια όπου αναλαμβάνω το fine tuning των πιάτων και την οινοχοϊκή κατάρτηση του προσωπικού.
Έχω διατελέσει οινοχοϊκός σύμβουλος σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια και μέλος της επιτροπής των βραβείων Ε- Gourmet, ενώ επί 25 χρόνια διοργανώνω γευσιγνωσίες και σεμινάρια. Παράλληλαδιδάσκω στην σχολή Genius in Gastronomy και παραδίδω διαλέξεις στο μεταπτυχιακό τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστήμιου Ανατολικής Αττικής.
Είμαι συγγραφέας των οινικών οδηγών Only the Best (2000) και A Wine Glass Full of Greece (Ένα Ποτήρι Κρασί Γεμάτο Ελλάδα) (2009) και Κάθε ποικιλία στο ποτήρι της (2022).
Παράλληλα, εδώ και μια 20ετία διατηρώ ένα άσβηστο πάθος για τον καλό καφέ, νοιώθοντας ένας περφεκτιονιστής Home Barista. Εξίσου μεγάλη είναι η αγάπη μου για την μαγειρική και κυρίως την ζαχαροπλαστική, ενώ προσπαθώ να κάψω τις θερμίδες των ατελείωτων γλυκών που φτιάχνω και τρώω κάνοντα ποδήλατο, τρέξιμο και υποβρύχιο ψάρεμα.
Παρόλα τα παραπάνω ο υψηλής ποιότητας ήχος (Hi end) και η Jazz αποτελούν 24ωρη εμμονή, ενώ πάντα κλέβω λίγο χρόνο για να ακονίσω (κυριολεκτικά) τα καλά μαχαίρια μου. Έτσι, για παν ενδεχόμενο, μιας και οι εχθροί μου είναι πολλοί!
Σίμος Γεωργόπουλος.
Ι created this blog to share with you my passion for wine, food, coffee and drinks. Although in our days the personal authentic opinion is becoming more and more rare, the simosgeorgooulosblog will focus on my frank opinion and reviews, hoping that they will become the starting point for tasting, dialogue and enjoyment.
I am sure that in some malicious visitors’ eyes the Ceasar’s wife will never be above suspicion, that’s why I will not make any attempt to sound honest. But I will make the effort to be as honest as the subjectivity of judgment allows.
About me..
I am a freelance wine writer as well as wine and gastronomy critic since 1998. I have been worked for the major consumer magazines and newspapers in the country such as E-Gourmet of Eleftherotipia Newspaper, Ef Zein, Umami, Status, Olive, Vima Gourmet, Foodie, Imerisia, Esquire and Gefsignostis among others – but today you can find my articles and reviews at http://www.fnl-guide.com, http://www.newmoney.gr and of course in this blog.
I am consulting wineries being specialized in blendings -I am behind the scene in numerous well-known Greek labels!- as well as fine tuning dishes and solving sommelier issues at restaurants, having beeen consultant sommelier and food taster in Michelin -awarded restaurants and Jury Member in the E- Gourmet Awards.
I am instructor at the Genius in Gastronomy school of sommelier and I give lectures in the post graduate department of oenology at the university of West Attica while for more than 25 years I am organizing wine tastings, courses and seminars.
I have written 3 wine guides, “Only the Best’ (2000) , “A Wine Glass Full of Greece” (2009) and «Each grape in its own glass» (2022).
The last 20 years I have become passionate about specialty coffee, considering myself a perfectionist Home Barista. Unfortunately the same applies to cooking and (especialy) pastry so I have to run, bike and spearfishing in order to burn the massive amounts of calories intake!
Despite these listening to Jazz through Hi End systems is a 24 hours/day obsession, yet I manage to steal a little time to hand -sharpening my knives to the “edge” ! Just in case are in need…
Simos Georgopoulos.
10 Ιουνίου 2015 at 09:04
Καλή επιτυχία !…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
27 Αυγούστου 2015 at 13:38
Ευχαριστώ και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ο Δαίμων του Blog!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
10 Ιουνίου 2015 at 10:57
Καλή αρχή!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
27 Αυγούστου 2015 at 13:39
Ευχαριστώ και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ο Δαίμων του Blog!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:08
Σιμο μου, σου ευχομαι καλη αρχη και καθε επιτυχια !!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:30
Ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να γιορτάσουμε και την επέτειό του στο πάντα φιλόξενο Ιώδιο
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:40
Μπράβο Σίμο….τέλειο!! καλή αρχή!!!
Επιτέλους να γραφτούν και κακές κριτικές (όπου χρειάζεται…) και μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις…
Το άρθρο για τους underachievers το αποδεικνύει! Άψογο και to the point.
Και βέβαια επειδή χαίρομαι με την αρνητική κριτική, θα κατάλαβες και ποιός Μάνος είμαι….
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:52
Αν και τέτοια σχόλια δεν μπορεί παρά να είναι ενθαρρυντικά (ιδιαίτερα όταν προέρχονται από παλιούς φίλους) νομίζω ότι δεν μπορούν να κάνουν έναν κούκο να φέρει την άνοιξη. θα πρέπει όλοι να λέμε την γνώμη μας με ειλικρίνεια, ώστε να βοηθήσουμε το Ελληνικό κρασί να πάει μπροστά. Ένα κακό σχόλιο απλώς θα κάνει αυτόν που το είπε να γίνει ο «κακός του χωριού», 10 ίδια σχόλια όμως ίσως να κάνουν τον παραγωγό να αφυπνιστεί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα καλά σχόλια που θα δώσουν κουράγιο για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:24
Και φυσικά είναι ενθαρρυντικά τα σχόλια, και με αυτό το σκοπό γράφτηκαν, και τα τονίζω για μια ακόμα φορά και μάλιστα χωρίς να θέλω να ενθαρρύνω ΜΟΝΟ την αρνητική κριτική αλλά γενικότερα την πάντα καίρια αξιολόγησή σου και την εξαιρετική σου πέννα (…με εξαίρεση εκεί που το παρακάνεις με την φινέτσα….ξέρεις εσύ…).
Αν περιμένεις όλους αυτούς που γράφουν διθυράμβους για τα ξύδια να ξυπνήσουν έστω και αργά μάλλον θα περιμένεις πολύ. Ο κακός του χωριού είναι και χρήσιμος, και μπορεί να έχει και πολλούς followers, και εν τέλει αν είναι άνθρωπος με την δική σου εμπειρία μπορεί και να φέρει και λίγο άνοιξη….και δεν μιλάω μόνο για το κρασί αλλά για ΟΛΑ τα πεδία με τα οποία θα ασχολείται αυτό το blog.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ και πάλι!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:25
Ευχαριστώ και ελπίζω να έχεις δίκιο…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:30
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας! Πάντα μια ειλικρινής και καλόπιστη κριτική μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο βελτίωσης…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:41
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς ποτέ δεν θα μπορούσα να εγγυηθώ την ορθότητα μιας κριτικής, όμως σίγουρα μπορώ να εγγυηθώ (έστω και αν πάρα πολλοί θα διαφωνήσουν) για την ειλικρίνεια και την καλή πίστη της. Από εκεί και πέρα ο κάθε αποδέκτης της πιστεύω ότι πρέπει να την λάβει υπ’ όψιν του το ίδιο καλοπροαίρετα, να την φιλτράρει και αν νομίζει ότι κάποια (ή όλα) τα μέρη της είναι δίκαια να προσπαθήσει να βελτιωθεί. Αν πάλι την βρει καθ’ όλα άδικη, υπάρχει και το recycle bin…
Μου αρέσει!Αρέσει σε 1 άτομο
1 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:43
Συμφωνούμε απόλυτα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:41
Δυο λόγια για τον συγγραφέα…
Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω το βιογραφικό του Σίμου:
Ο Σίμος γνωρίζει το ελληνικό κρασί τόσο σε εύρος όσο και σε βάθος χρόνου ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΟ ΟΙΝΟΓΡΑΦΟ. Είναι λίγο βαρειά η πρότασή μου αλλά επιτρέψτε μου να την τεκμηριώσω…
Γνωρίζω τον Σίμο από τότε που δούλευε σε κάποια τράπεζα, ίσως καμιά δεκαπενταριά χρόνια πριν. Βρέθηκα υπό τις διαταγές του σε πολλές γευσιγνωσίες, και βρεθήκαμε δίπλα σε πολλά οινοράματα και άλλες παρουσιάσεις. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλος δημοσιογράφος οίνου που να έχει δοκιμάσει ΚΑΘΕ ΕΝΑ κρασί από αυτά που στέλνονταν για τις γευσιγνωσίες, και μέχρι και το τελευταίο Chateau Νεροτριβιά στα οινοράματα, με την ίδια επιμέλεια, το ίδιο ανοιχτό μυαλό και τον ίδιο ενθουσιασμό που εμείς οι υπόλοιποι (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) κρατάμε μόνο για μεγάλα κρασιά. Δεν ξεχνιέται ότι στα οινοράματα, όταν όλοι οι υπόλοιποι χαλαρώναμε και πηγαίναμε στον master για καμιά κρασάρα, εκείνος οπλισμένος με το τετράδιο και το ποτήρι συνέχιζε λέγοντας «έχω να τελειώσω νότια ελλάδα σήμερα και βόρεια αύριο το πρωί από τις 10». Αυτά σε συνδυασμό με άπειρα ταξίδια για να γνωρίσει τα οινοποιεία, και όχι μόνο τα κλασάτα, από κοντά.
Υποστηρίζω λοιπόν ότι κανείς άλλος δημοσιογράφος οίνου δεν έχει παρακολουθήσει σε τέτοιο βαθμό τον ελληνικό αμπελώνα σε όλο του το εύρος, έχοντας ταυτόχρονα και εικόνα της χρονικής εξέλιξης της τελευταίας εικοσαετίας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν Robert Parker ή James Halliday. Εδώ αγωνίζεται να πείσει τον κάθε χθεσινό οινοποιό ότι το κρασί του δεν είναι margaux (είναι λίιιγο παρακάτω….)
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:55
Το σχόλιο είναι τόσο κολακευτικό που με κάνει να κοκκινίζω! Και προτιμώ τα λευκά πανάθεμα με!. Ενέχει όμως και μια δόση υπερβολής, αφού είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι οινογράφοι που διαθέτουν πολύ περισσότερες εμπειρίες, γνώσεις και παραστάσεις και συνεπώς σημαντικότερη πορεία από εμένα.
Όσο για το «απάνθρωπο» μεροκάματο των εκθέσεων, πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορώ να ακολουθήσω. Και θα συνεχίσω όσο αντέχω να τον ακολουθώ, αφού είναι ιδιαίτερα επίπονος και εξαντλητικός ακόμα και για ένα σχετικά γυμνασμένο σώμα όπως το δικό μου.
Ελπίζω αυτό το σχόλιο να το διαβάσουν κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα τραπέζια των εκθέσεων και να δικαιολογήσουν -αφού δεχθούν την συγνώμη μου- την κοφτή, απόμακρη και κάποιες φορές ανάγωγη συμπεριφορά μου . Άλλωστε όπως εύστοχα αναφέρεις «έχω να τελειώσω νότια Ελλάδα σήμερα»!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
5 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:18
Reblogged στις CatWinePix και σχολίασε
One of my teachers and his Blog.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
18 Οκτωβρίου 2015 at 17:21
Καλησπέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να δοκιμάσετε τα macarons μου. Όπως θα σας είπε η Ξανθή, δεν είμαι επαγγελματίας ούτε κερδίζω κάτι απ’ αυτό που κάνω, απλά μου αρέσει πολύ να φτιάχνω ό,τι καλύτερο μπορώ, γι’ αυτό και η κριτική σας μου ανοίγει δρόμους βελτίωσης. Ξανά ευχαριστώ και καλή δύναμη σε ό,τι κάνετε…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
28 Οκτωβρίου 2015 at 09:44
Η ευχαρίστηση δική μου και ιδιαίτερα καλοδεχούμενη μετά από 100 και πλέον μπύρες που είχα δοκιμάσει! Υποθέτω ότι η Ξανθή θα σας μετέφερε την κριτική μου για το μονοδιάστατο του πράγματος και για το συμπαγές της γέμισης, ωστόσο τεχνικά τα macαrons ήταν τόσο τέλεια που έκαναν ακόμα και μένα που κομπάζω για τα γλυκά μου να τα καταπιώ. Ή ακριβέστερα να καταπιώ την γλώσσα μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
22 Νοεμβρίου 2015 at 21:57
καλησπέρα Σίμο. διάβασα στην εφη που είναι στην Μυτιλήνη αυτό που λέγαμε και συγκινηθήκαμε πολύ. σου εύχομαι πάντα να είναι όλα σαν ένα Merlot του 98!!!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
24 Νοεμβρίου 2015 at 18:27
Και εγώ να δούμε ένα νέο Dirty Ginger σύντομα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
24 Δεκεμβρίου 2015 at 11:26
Σας ανακάλυψα και σας διαβάζω από την εποχή του Gourmet (τα έχω όλα κρατημένα). Εσεις και ο αείμνηστος Επίκουρος ήταν ο λόγος για να «δέσω» με το περιοδικό. Σας ξαναβρήκα στον Οινοχόο και ψάχνοντας σήμερα να δω αν είστε και κάπου ιντερνετικά, σας πέτυχα.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από τα σχόλια άλλων φίλων, σας θεωρώ σημείο αναφοράς σε ότι έχει να κάνει με το κρασί (και ανακαλύπτω και άλλες πτυχές σας τώρα!!). Μακάρι να έχετε πιο συχνή παρουσία, με κάποια τιτιβίσματα πιθανώς, για κάποιες άμεσες ενημερώσεις, κριτικές, απόψεις, εκτός από τα αναλυτικά άρθρα που γράφετε στο μπλογκ σας.
Καλές γιορτές και καλή δύναμη!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Ιανουαρίου 2016 at 11:50
Ευχαριστώ για τα λίαν κολακευτικά (αν και υπερβολικά) λόγια σας.
Δυστυχώς προτιμώ τα αναλυτικά και τεκμηριωμένα άρθρα από τα τιτιβίσματα και την επικαιρότητα. Άλλωστε πιστεύω ότι το καλό κρασί δεν έχει επικαιρότητα. Ή για να είμαι ακριβέστερος, είναι πάντα επίκαιρο!
Ως εκ τούτου μπορείτε να με διαβάζεται μόνο στα έντυπα που αναφέρατε καθώς και στο Βήμα Gourmet αλλά και στον λογαριασμό μου στο Linkedin. Όμως υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να αυξήσω την συχνότητα των αναρτήσεών μου εδώ!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
14 Ιανουαρίου 2016 at 19:04
κ. Γεωργόπουλε,
Έστω και καθυστερημένα, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική κριτική που δημοσιεύσατε στο blog σας στις 18 Νοεμβρίου 2015, για δύο από τα προιόντα μας (τραχανά, χυλοπίτες)
Όσα γράψατε είναι απόλυτα αληθινά. Τα προιόντα μας είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά. Το γάλα αγορασμένο από ντόπιους κτηνοτρόφους, το λάδι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, τα αυγά ευγενική χορηγία μελών μας και ενίοτε κάποιων κατοίκων που θέλουν να μας ευχαριστήσουν, απευθείας από το κοτέτσι τους.
Κυρίως όμως όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι και πολλή αγάπη. Απλές συνταγές, γνωστές στις περισσότερες παλιές νοικοκυρές. Εκεί άλλωστε κρύβεται και το μεγαλείο τους. Αυτό ακριβώς που εσείς περιγράφετε ως ένα » Ιαπωνικό μινιμαλιστικό ζεν».
Σας ευχαριστούμε λοιπόν και πάλι. Είναι ιδιαιτέρως τιμητική και ενθαρρυντική για εμάς μια τέτοια κριτική από κάποιον σαν κι εσάς.
Σας ευχόμαστε με τη σειρά μας μια καλή και δημιουργική χρονιά. Καλοτάξιδο το blog σας.
Θα χαιρόμασταν πολύ να σας γνωρίσουμε και από κοντά και να σας προσφέρουμε να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα προιόντα μας.
Με εκτίμηση
τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Μαρτίνου
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
17 Ιανουαρίου 2016 at 08:57
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα κανονιστεί σίγουρα στο άμεσο μέλλον. Έως τότε συνεχίστε την εξαιρετική προσπάθεια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
30 Ιουνίου 2016 at 14:00
Μπραβο Σιμο, χαιρομαι για σενα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
6 Σεπτεμβρίου 2016 at 19:17
Σίμο μου χαίρομαι που επικοινωνώ μαζί σου έστω και έτσι μετά απο τόσα χρόνια. Σίγουρα η εφηβεία μας δε μας είχε πεί τίποτα για αυτά που θα ακολουθήσουν και τους δρόμους που θα πάρουμε όταν μεγαλώσουμε. Παρακολουθώντας την πορεία σου δε μπορώ παρά να νιώσω καμάρι για τον παιδικό μου φίλο που είχε δείξει δείγματα γραφής απο τότε για τη πορεία του πνεύματος και του χαρακτήρα του. Ελπίζω να τα πούμε και δια ζώσης σύντομα. Σε ευχαριστώ για τις ωραίες ακροάσεις και γευσιγνωσίες που κάναμε πριν χρόνια στο πατρικό σου καθώς και τις ατέλειωτες ώρες πάνω στις ιστιοσανίδες μας στα κύματα της Κυλλήνης.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
9 Σεπτεμβρίου 2016 at 11:25
Μια από τις αρετές ενός blog -που ο αρνητισμός μου σε σχέση με την τεχνολογία δεν μου επέτρεπε να δω!- είναι ότι αναζωπυρώνει φλόγες βαθιάς και μακράς φιλίας. Μόνο και μόνο για αυτό αξίζει ο κόπος και ο χρόνος… Για περισσότερα στο georgop@ath.forthnet.gr…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
21 Σεπτεμβρίου 2016 at 08:04
Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνεια του πρατηριου μας. Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας η παρουσία σας.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΑΡΤΙΝΟΥ σας προσκαλεί στα εγκαίνια του πρατηρίου διάθεσης των παραδoσιακών της προιόντων που θα γίνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου2016 και ώρα 5.00 μ.μ απέναντι απο την πλατεία θεάτρου στο Μαρτίνο Λοκρίδας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
27 Σεπτεμβρίου 2016 at 08:45
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας αλλά ο φόρτος εργασίας των ημερών δεν μου επέτρεψε να παραβρεθώ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας και υπόσχομαι ότι θα σας επισκεφθώ με πρώτη ευκαιρία.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
15 Ιουνίου 2018 at 06:46
Παλιος συνοινογευσιγνώστης. Ασχετο με τα ανωτέρω σχόλια…….μια ερώτηση. Ποιά εστιατόρια στην Αθήνα τιμούν τον Κρητικό και Μυκονιάτικο αμπελώνα (με σειρά προτεραιότητας)
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
17 Ιουνίου 2018 at 09:47
Συναγωνιστής θα έλεγα εγώ! Πάντως πέρα από την χαρά που τα ξαναλέμε έστω και με αυτό τον τρόπο δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Τα καλά wine bars πάντως (όπως το Vintage) σίγουρα διαθέτουν ετικέτες από την Κρήτη, όμως για Μύκονο δεν έχω ιδέα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
22 Οκτωβρίου 2018 at 14:06
Κύριε Γεωργόπουλε καλησπέρα,
απολαμβάνω πάρα πολύ τα άρθρα σας (είμαι σχετικά καινούριος στον κόσμο του κρασιού και σας γνώρισα απο το site FNL) και πήρα το θάρρος να σας γράψω για μια απορία που έχω. Πρόσφατα παρήγγειλα σε magnum το Γιαννακοχώρι 2011 του Κυρ- Γιάννη αλλά αμέσως μετά με ειδοποίησαν ότι δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο. υπάρχουν όμως οι παρακάτω χρονιές του (όχι σε magnum). Επειδή οι εμπειρία σας στο κρασί πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω υπάρχει κάποια χρονιά που να ξεχωρίζετε εσείς? Παρουσιάζει ενδιαφέρον κάποια από αυτές?
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ 2006
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ 2007
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ 2009
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ 2010
Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
23 Οκτωβρίου 2018 at 08:10
Ανατρέχοντας στις σημειώσεις μου από την κάθετη όλων των εσοδειών που είχα κάνει στο οινοποιείο το 2015, οι 3 πρώτες από τις χρονιές που αναφέρετε είναι αυτές που ξεχώρισα. Ειδικά για το 2006 εκτιμούσα το +10 χρόνια και για το 2007 το +7-10. Με δεδομένο ότι οι εν λόγω φιάλες ήταν των 750ml, πιστεύω ότι ένα magnum θα σας πάει σίγουρα εκεί, ή ίσως και αρκετά μακρύτερα (αν βέβαια έχετε την υπομονή). Για σχετικά σύντομη κατανάλωση πάντως θα επέλεγα το πιο ώριμο στα αρώματα 2009. Ελπίζω να βοήθησα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
23 Οκτωβρίου 2018 at 13:31
Καλημέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση αλλά κυρίως εμπεριστατωμένη απάντηση. Όταν κάποιος, πριν σου απαντήσει, ανατρέχει στις σημειώσεις του από μια κάθετη δοκιμή πάνω στο κρασί που ρωτάς, νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν. Ευχαριστώ πάρα πολύ και περιμένω με ανυπομονησία τις επόμενες κριτικές σας στο FNL και στο blog σας. Καλή συνέχεια.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
23 Αυγούστου 2019 at 11:50
Κύριε Γεωργοπουλε καλησπέρα.
Ξέρω ότι το θέμα που ανοίγω είναι τεράστιο μα νομίζω ότι είστε ένας από τους πιο κατάλληλους να με βοηθήσουν στο δίλλημα μου. Είμαι κάτοχος μιας ταπεινής μηχανής Nespresso, από αυτές που βλέπεται στους εφιάλτες σας ότι έχετε και ξυπνάτε ιδρωμένος. Θέλω να κάνω λοιπόν τη μετάβαση σε κανονική μηχανή. Έχω ακούσει άπειρες απόψεις, ότι πιο πολύ παίζει ρόλο ο καλός μύλος και λιγότερο η μηχανή, ότι οι κάψουλες είναι ανθυγιεινές λόγω του πλαστικού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κλπ κλπ….Million dollar question λοιπον. Με ένα ταπεινό budget των 300 ευρώ μπορεί κάποιος να πάρει μια μηχανή για espresso και ένα μύλο και να φτιάξει έναν espresso που να είναι αισθητά καλύτερος από αυτόν που παίρνεις από μια μηχανή nespresso? Με λίγα λόγια αξίζει μια τέτοια μετάβαση με αυτό το budget περίπου η πρέπει να γίνει υπέρβαση οικονομική?
Ευχαριστώ παάρ πολύ εκ των προτέρων.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
29 Αυγούστου 2019 at 11:30
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση. Με βεβαιότητα ένας συνδυασμός σαν αυτόν που αναφέρατε θα δώσει έναν πολύ καλύτερο καφέ, με δεδομένα ότι ο χρήστης θα επιδείξει πάθος και τελειομανία και ότι ο καφές του θα είναι καλής ποιότητας και καβουρντισμένος εντός του προηγούμενου 25ημέρου. Ο μύλος σίγουρα είνια το σημαντικότερο οπότε η επένδυση αρχίζει με ένα καλό οικονομικό μοντέλο (η Baratza διαθέτει αρκετά μοντέλα). Προτιμήστε on demand και όχι με δοσομετρικό μιας και είναι και καλύτεροι για οικιακή χρήση και φθηνότεροι. Κατόπιν, απολύτως απαραίτητα μια ζυγαριά με υποδιαίρεση 1/10 του γραμμαρίου και ένα καλό damper που θα αγοραστεί μετά από την μηχανή ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο καλαθάκι της. Αν υποθέσουμε ότι αυτά θα κοστίσουν πάνω κάτω 200€, μένει η μηχανή. Με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να βρει ένα μοντέλο που θα τον συντροφεύσει για κάποια χρόνια στην κατηγορία 200-300€, και πάλι με προτίμηση στην απλότητα. Η De Longhi πχ. λέγεται ότι έχει καλές προτάσεις όπως η 702. Ξέρω ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέβηκε, αλλά και η ποιότητα θα είναι έτη φωτός ανώτερη και αν πίνετε πολλούς καφέδες η απόσβεση θα έρθει γρηγορότερα από ότι φαντάζεστε, Και αυτό γιατί -αφού μάθετε την παρασκευή!- ένα κιλό εξαιρετικού καφέ των 35€ θα σας βγάλει 50 -55 διπλούς espresso (τον μονό ξεχάστε τον!!). Ελπίζω να βοήθησα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
29 Αυγούστου 2019 at 15:13
Ευχαριστώ πάρα πολύ για το πολύ κατατοπιστικό email. Λεπτομερέστατο και με άποψη όπως πάντα. Το απόλαυσα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί «Νάουσα Δαλαμάρα». Κάντε και μια κριτική γι αυτό το κτήμα στο FNL 🙂
Καλή συνέχεια.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
24 Σεπτεμβρίου 2019 at 12:30
Κύριε Γεωργόπουλε καλησπέρα. Φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό μόνο εγώ καταχράζομαι αυτόν το χωρο για να θέσω κάποια ερωτήματα. 🙂
Στο προκείμενο τώρα. Θέλω να αγοράσω μια 3λιτρη φιάλη Διάπορος – Κυρ Γιάννη του 2009. Δυστυχώς δεν έχω καμία εικόνα του τρύγου της συγκεκριμένης χρονιάς μιας και οι γνώσεις μου φτάνουν μέχρι το 2011. Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας?
Κλείνωντας, θα ήθελα να δώσω μια πρόταση για τη στήλη σας, παραβλέποντας βέβαια το πόσο εύκολο είναι να προτείνεις και πόσο δύσκολο να υλοποιείς. Θα μπορούσατε στο τέλος κάθε τρύγου να δίνεται μια βασική εικόνα του πως πήξε η χρονιά για κάποιες βασικές περιοχές? Αυτός η δημιουργία ενός αρχείου θα βοηθούσε στο μέλλον τους καταναλωτές να αγοράζουν παλιές σοδειές κρασιών.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Καλή συνέχεια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
4 Οκτωβρίου 2019 at 08:46
Χαίρομαι για την κατάχρηση και ζητώ συγγνώμη για την τόσο καθυστερημένη απάντηση.
Ξεκινώντας από την τελευταία ερώτηση θα αναφέρω ότι δυστυχώς δεν ασχολούμε καθόλου με χρονιές στο κρασί.
Motto μου είναι το «δεν υπάρχουν καλές και κακές χρονιές αλλά καλοί και κακοί παραγωγοί!» συνεπώς δεν αναζητώ ποτέ τους θησαυρούς μιας εξαιρετικής χρονιάς αλλά προτιμώ να στηρίζομαι σε ονόματα που εκτιμώ για την συνέπεια τους. Φυσικά ο αντίλογος είναι εύκολος και η διαφορά στην ποιότητα που επιτυγχάνει ο ίδιος καλός παραγωγός σε μια καλή και μια κακή χρονιά δεν είναι διόλου αμελητέα φτάνοντας ακόμα και το 15%.
Για να κάνω τα πράγματα ακόμα πιο ομιχλώδη όμως θα ήθελα να τονίσω ότι τα παραπάνω έχουν νόημα μόνο σε περιοχές που έχουν λύση τα οινιλογικά και τα αμπελλουργικά τους θέματα και οι παραγωγοί κάθε χρόνο είναι σε θέση να βάλουν στο μπουκάλι τουλάχιστον το 90% του δυναμικού μιας χρονιάς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Μπορντό όπου μπορεί οι πύργοι να εναλλάσονται σε απόλυτες επιδόσεις, όμως ο μέσος όρος αντικατοπτρίζει απολύτως τη θέληση της φύσης.
Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία για οριζόντιες δοκιμές προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα. Αντόθετα στην Ελλάδα τα αμπελλουργικά κυρίως θέματα (αλλά και αυτά τις οινοποιητικής εμπειρίας) είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει αν η καλύτερη χρονιά οφείλεται όντως στην χρονιά ή σε άλλους παράγοντες (όπως ότι το αμπέλι μεγάλωσε, ότι ο παραγωγός πήρε ένα καλό πιεστήριο η μια εμφιαλωτική, ότι οινοποίησε σωστά, ότι δεν «πέθανε» το κρασί στο ξυλο κοκ)! Επίσης ποτέ δεν γίνονται στην Ελλάδα οργανωμένες οριζόντιες γευσιγνωσίες ώστε τουλάχιστον οι επαγγελματίες (αλλά και οι οινόφιλοι) να έχουν μια συγκεντρωμένη άποψη της χρονιάς. Συνεπώς οι ελάχιστοι «ανήσυχοι» βασίζονται σε κάποιες συγκεκριμένες κάθετες δοκιμές κάποιων συγκεκριμένων κρασιών και η συμπριπτική πλειοψηφία στα δελτία τρύγου του ΣΕΟ τα οποία και εσείς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του και να καταλάβετε διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές για το δυναμικό κάθε περιοχής.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι δεν θα καταφέρω να έχω μια άποψη για το θέμα με την οποία να νοιώθω καλά και έτσι προτιμώ να δηλώσω απολύτως αναρμόδιος. Πάντως όταν πιστεύω ότι ένα κρασί θα βοηθηθεί από την παλαίωση δίνω μια ενδεικτική ημερομηνία κατανάλωσης μετά την γευσιγνωσία του στις σημειώσεις μου.
Τέλος, δυστυχώς δεν βρήκα σημειώσεις για το κρασί που αναφέρεστε, όμως γενικά οι Διάποροι αυτής της δεκαετίας είναι όλοι καλοί. Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της μακράς παλαίωσης των Ξινόμαυρων, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι ωραίος για καμιά 7ετία ακόμα. Αν προσβλέπετε σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα θα πρότινα κάποιο Cabernet Sauvignon καλύτερα. Επίσης, αν δεν έχετε κάποιο λόγο συναισθηματικού τύπου για την συγκεκριμένη χρονιά, αναζητήστε τον Διάπορο του 2008. Ήταν καταπληκτικός…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
4 Οκτωβρίου 2019 at 09:35
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Νοιώθω ότι δε διαβάζω μια απλή απάντηση αλλά ένα οινολογικό άρθρο. Συγχαρητήρια.
Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σας και έχει 100% νόημα. Όταν τα ελληνικά οινοποιεία θα κατασταλάξουν σε καλλιεργητικές τεχνικές, οινοποιητικές μεθόδους και τεχνολογικό εξοπλισμό ίσως τότε να μπορούμε να μιλάμε για την 100% εμφανή επίδραση της χρονιάς.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και αναμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα άρθρα σας.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2 Μαΐου 2020 at 11:15
Σίμο καλησπέρα και καλό μήνα!
Θα σε ταξιδέψω αρκετά χρόνια πίσω…
Στα χόμπι σου πρέπει να προσθέσεις και τα extreme sports!!!
Χαζεύοντας τα νέα στην τηλεόραση, ελέω κορονοϊού, είδα στη Συμπρωτεύουσα μερικούς νεαρούς να κάνουν surf με skate ως κάτι νέο… και σε θυμήθηκα στο πάρκινγκ του Φλοίσβου πριν 35 χρόνια με 30+ knots!!! Πόσο μπροστά!!!
Δείγμα του χαρακτήρα σου ότι πάντα ψάχνεις για κάτι καλύτερο!!!
Να είσαι πάντα καλά με υγεία και πολλές επιτυχίες!!
με εκτίμηση
Βασίλης
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
5 Μαΐου 2020 at 12:37
Όντως, πολλλααααά χρόνια πίσω…
Όσο για την αναζήτηση του καλύτερου, μάλλον αυτή με έχει φάει…
Υγεία και ευτυχία πάντως και σε σένα και ελπίζω κάποια στιγμή να τα θυμηθούμε και από κοντά.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
26 Ιανουαρίου 2021 at 20:28
Όαση δροσιάς και ελπίδας τα άρθρα σας και οι παρουσιάσεις κρασιών. μια πρόταση εύκολη στο να την πεις αλλά δύσκολη να την πραγματοποιήσεις είναι κάθετες και οριζόντιες από τις 2 πιο αξιόλογες ζώνες της Ελλάδας. Σαντορίνη και Νάουσα. θα συμβάλει τρομερά στο να αποκρυσταλλώσει ο κόσμος μια εικόνα για τη δυναμική των συγκεκριμένων οινοποιείων καθώς και το αποτύπωμα της εκάστοτε εσοδείας στα κρασιά τους (πονεμένη ιστορία βέβαια το οινικό αρχείο των οινοποιείων). καλή συνέχεια.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
18 Μαΐου 2021 at 12:09
Γειά σας,Εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έγινα φανατικός αναγνώστης του blog σας.Νομίζω όλα ξεκίνησαν απόαναδημοσίευση άρθρου σας απ’ο την καθημερινή άρθρου σας για το Linon -Σταυροπουλου όπου τα γραφόμενα σας με ιντριγκαραν.Αγόρασα Linon μαζί με κάποια άλλα κρασιά από το κτήμα και σήμερα ήταν η πρώτη γευστική δοκιμασία του Linon 2018 -ξέρω πολύ νέο ακόμα-.Να σας πώ όμως αν αυτό που γευτήκαμε επιδέχεται ευεργετικά το πέρασμα του χρόνου σβάθος χρόνου, μιλάμε για πλήρη επιβεβαίωση των γραφομένων σας.Μιλάμε για κρασάρα.Μακράν the best Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης……………Δεν έχω την εκπαίδευση και γνώσεις για να εκφέρω βαρύνουσα γνώμη αλλά το κρασί αυτό πρέπει να γράψει ιστορία……..Σας ευχαριστώ πολύ για τις μαγικές στιγμές που μας χαρίζετε.Να είστε καλά
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
18 Μαΐου 2021 at 14:54
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερα (και πιο τακτικά!) άρθρα στο FNL Guide, το οποίο είναι και το βασικό μέσο στο οποίο αρθρογραφώ.
Όσον αφορά στο Λίνον δεν έχω δοκιμάσει πρόσφατα 2018 αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα μου δώσει κανένα λόγο για να διαφωνήσω ούτε με το “ξέρω, νέο ακόμα” ούτε με το “κρασάρα”! Και όμως είμαι σίγουρος ότι αν το δοκιμάζατε στις αρχές του 2019 θα με βρίζατε! Όσο και αν η Ελλάδα προχωρά οινικά το απόστημα του “φέρε το πιο φρέσκο λευκό σου” δύσκολα θα αφαιρεθεί. Πάντως ανάλογες συγκινήσεις θα σας επιφύλασσαν και πιο “απλά” ανάλογης ηλικίας (2-3 χρόνων) κρασιά. Μια Μαλαγουζιά, ένα Μοσχοφίλερο, ένα Sauvignon Blanc… Αρκεί να προέρχονται από έναν καλό παραγωγό και να είναι σωστά συντηρημένα. Ακόμα και αν 1 στα 10 δεν εξελιχθεί καλά, τα υπόλοιπα θα σας κάνουν να χαμογελάσετε και να πείτε “χαλάλι”!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
18 Μαΐου 2021 at 14:57
Ευχαrιστώ πολύ για την άμεση ανάρτηση σας.Φυσικά και σας παρακολουθώ στο FNL.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
4 Φεβρουαρίου 2022 at 13:19
«For English text stroll down…»
Η έκφραση είναι «Scroll down», εκτός κι αν κάνετε λογοπαίγνιο
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
4 Φεβρουαρίου 2022 at 23:37
Ευχαριστώ για την επισήμανση. Θα ήταν ωραία δικαιολογία να ισχυριστώ ότι κάνω λογοπαίγνιο. Δυστυχώς όμως δεν θα εξηγούσε γιατί ήμουν ο μόνος άνθρωπος στα χρονικά της εκπαίδευσης που έμενα μετεξεταστέος στο φροντιστήριο των Αγγλικών!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Νοεμβρίου 2022 at 12:20
Αρκετά ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σας στο σεμινάριο Οινοτικά. Αν και δεν βρήκα κανένα συνδυασμό σωστά.. Next time
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
1 Νοεμβρίου 2022 at 16:23
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ειδικά στον συνδυασμό. Πάντως η θεωρία έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει… Μπορείτε πάντως να την δοκιμάσετε σπίτι ή/και με φίλους και να διαπιστώσετε αν σας πηγαίνει στην πράξη.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!